georgische begraafplaats

53°02’25.9″N 4°48’49.1″E

Op het ereveld liggen 485 Sovjetonderdanen begraven. Aan het hoofd het graf van de Georgische militaire leider Sjalva Loladze. In 1977 werd de oorlogsbegraafplaats zelfs officieel naar hem vernoemd.

Niet alle omgekomen Georgiërs zijn hier begraven. Een aantal van hen is vermist en enkelen zijn elders begraven. In totaal zijn tijdens de opstand 532 Georgiërs omgekomen. De tuinman legt nog eens goed uit waarom deze Sovjetsoldaten een opstand begonnen.

822ste bataljon

822ste bataljon

georgische begraafplaats

0% played

bij fort de schans

53°01’49.7″N 4°49’53.0″E

In de oorlog legde de bezetter een spoorlijn aan over het eiland. De locomotieven trokken karren met bouwmateriaal, turf en kolen van de haven van Oudeschild naar de Noordzeekust. Daar, aan de kust, werden de bunkers gebouwd en verbleven de meeste militairen.

Voor Engelse jachtvliegtuigen was het treintje een mooi doelwit op het verder lege Texel. Het kwam dan ook regelmatig voor dat het werd beschoten. Teun Dekker heeft het meegemaakt.

Trein op Texel

Trein op Texel

bij fort de schans

0% played

molen de traanroeier

53°02’20.0″N 4°50’54.8″E

De molen van Oudeschild is het meest zichtbare gebouw van het dorp. Het is een wonder dat het in de oorlog behouden is gebleven en niet is verwoest door beschietingen.

De bewoners van de molen waren, net als heel veel Texelaars, bang voor wat zou komen. Niet iedereen is een verzetsheld. De molenaarsvrouw zal nog éénmaal vertellen wat hun is overkomen.

Molen in Oudeschild

Molen in Oudeschild

molen de traanroeier

0% played

havengebouw teso

53°02’20.8″N 4°51’04.2″E

Op 17 juni 1945 vertrokken de Georgiërs onder begeleiding van de Canadese bevrijders. Het was een hele happening waar Texel voor uitliep. Op de haven van Oudeschild namen Georgiërs en Texelaars afscheid van elkaar.

Met een appèl en toespraken bedankten de Georgiërs de eilandbewoners voor hun steun. Een Texelse die aanwezig was bij het uitzwaaien kijkt erop terug.

Overlevende Georgiërs op weg naar huis

Overlevende Georgiërs op weg naar huis

havengebouw teso

0% played

ontdek een van de andere routes

ROUTE

rond de vuurtoren

in de polder

duinen en slufter

rond de koog

in de dennen

rond den hoorn

rond den burg

rond oudeschild

rond de waal en oosterend

arrow
arrow