noordbatterij

53°09’38.9″N 4°49’26.5″E

Op Texel waren twee kustbatterijen; De Zuidbatterij en de Noordbatterij. Het waren bunkercomplexen met geschut, bedoeld om doelen op zee te beschieten. Ze werden bemand door Duitse marine-eenheden.

De Noordbatterij was gebouwd in de Eierlandse Duinen en ging schuil achter rollen prikkeldraad en versperringen. Daar, op de plek waar ongeveer de toegang tot het complex was, ontmoet je de Duitse poortwachter.

Bunkers noordbatterij

Bunkers noordbatterij

noordbatterij

0% played

Reddingsboothuis

53°10’26.7″N 4°52’08.5″E

In de oorlog werd de reddingboot Joan Hodshon van de Noord- en Zuid Hollandse Redding Maatschappij (NZHRM) nauwelijks gebruikt. Na 1943 kwam het schip zelfs helemaal niet meer het boothuis uit. Tot op 8 april 1945.

Tijdens de Georgische opstand vertrokken in het geheim veertien mannen met de Joan Hodshon richting Engeland om hulp te halen. Opvarende en onderduiker Klaas Doornekamp vertelt je over dit hachelijke avontuur.

Reddingboot Joan Hodshon

Reddingboot Joan Hodshon

Reddingsboothuis

0% played

Vuurtoren

53°10’55.9″N 4°51’19.0″E

Een finale krachtmeting tussen de opstandige Georgiërs en het Duitse leger vond plaats bij de vuurtoren. Na twee weken felle strijd waren de Duitsers opgerukt tot het uiterste puntje van het eiland.

De opstandelingen vochten nog twee dagen een hopeloze strijd. Toch wist een groep van 36 Georgiërs door de Duitse linies te breken en overleefde de oorlog. Een van hen komt terug naar de vuurtoren om zijn kameraden eer te bewijzen.

Kapotgeschoten vuurtoren

Kapotgeschoten vuurtoren

Vuurtoren

0% played

Witte Hoek

53°10’27.7″N 4°51’48.4″E

Aan de Vuurtorenweg woonde Cornelia Boon-Verberg met man en kinderen. Ze verhuurden daar een juttershuisje aan badgasten. Een vaste gast was de cellist en dirigent Frieda Belinfante uit Amsterdam

Cornelia en Frieda zijn in de oorlog beide betrokken bij het verzet. Frieda in Amsterdam, Cornelia op Texel. Bij de Witte Hoek vertelt Frieda over de eerste dag van de oorlog.

Cornelia Boon met Georgiërs

Cornelia Boon met Georgiërs

Witte Hoek

0% played

Kerk in het dorp

53°09’27.9″N 4°52’30.7″E

De protestantse kerk van De Cocksdorp raakte tijdens de Georgische opstand zwaar beschadigd. Ook winkels en huizen bleven niet gespaard. Het Duitse leger bestookte op 9 en 10 april 1945 het dorp met mortieren en granaten.

Het spervuur was een antwoord op pogingen van de Georgiërs om het gebied in handen te krijgen. Een inwoner van het dorp blikt op haar geheel eigen wijze terug op de opstand en de beschietingen van toen.

Kapotgeschoten kerk De Cocksdorp

Kapotgeschoten kerk De Cocksdorp

Kerk in het dorp

0% played

ontdek een van de andere routes

ROUTE

rond de vuurtoren

in de polder

duinen en slufter

rond de koog

in de dennen

rond den hoorn

rond den burg

rond oudeschild

rond de waal en oosterend

arrow
arrow