Vliegveld de Vlijt

53°07’04.4″N 4°49’36.0″E

In augustus 1939 werd in Nederland de algehele mobilisatie van kracht. Alle militairen van het land dienden op hun post te zijn. Ook op Texel meldden zich militairen.

Op vliegveld De Vlijt bijvoorbeeld, maakte het grondpersoneel plaats voor de mannen in uniform. J.A. ten Broek kwam als Reserve-Eerste Luitenant-Vliegenier op het vliegveld te werken. Hij kijkt met plezier terug op de mobilisatie.

Vliegveld voor de oorlog

Vliegveld voor de oorlog

Vliegveld de Vlijt

0% played

Bunker de Vlijt

53°07’02.0″N 4°49’31.2″E

Bunker de Vlijt speelt een belangrijke rol tijdens de Georgische opstand. Op 10 april hielden de opstandelingen er een stafbespreking. Na vier dagen strijd was de kans op een overwinning verkeken. Er was alleen nog hoop op hulp vanuit Engeland.

Daarom werd er de radio-uitzending van de BBC beluisterd. Jetty Bakker was die ochtend in de bunker om de berichten te vertalen van het Engels naar het Duits. Ze vertelt over haar ervaring die ochtend.

Jetty Bakker

Jetty Bakker

Bunker de Vlijt

0% played

School van Zuid-Eierland

53°06’43.7″N 4°49’11.2″E

De winter van 1944-1945 is de geschiedenis ingegaan als de hongerwinter. In de randstad was door de oorlog nauwelijks te eten en tegelijkertijd was het ijzig koud. Om levens te redden werden kinderen op het platteland bij gastgezinnen ondergebracht.

In maart 1945 kwamen honderden uitgehongerde kinderen naar Texel om aan te sterken. Deze kinderen, die Amsterdammertjes werden genoemd, hebben allemaal de Russenoorlog op het eiland meegemaakt. Eén Amsterdammertje doet verslag van haar verblijf op Texel.

Amsterdammertjes op Texel

Amsterdammertjes op Texel

School van Zuid-Eierland

0% played

Boerderij de Korenschoof

53°06’48.5″N 4°50’42.7″E

Alle boerderijen en huizen in polder Eierland zijn tijdens de Georgische opstand onder vuur genomen. Werkelijk geen kippenschuurtje of ‘klompenhossie’ is aan de beschietingen ontkomen.

De opstandige Georgiërs waren door de Duitse troepenmacht teruggedreven tot in de Eierlandse polder, waar ze zich verstopten bij de bewoners. Het zware Duitse offensief moest ze uit hun schuilplaatsen lokken. Gevolg was dat de hele polder in vlammen opging. Een bewoonster is nog steeds vol ongeloof.

Kapotgeschoten boerderij in de polder

Kapotgeschoten boerderij in de polder

Boerderij de Korenschoof

0% played

Eierlandse Polder

53°07’14.3″N 4°50’28.9″E

Als de Russenoorlog niet had plaatsgevonden, was Texel de oorlog relatief goed doorgekomen, is de heersende mening. Toch was in de periode voorafgaand aan de opstand de oorlog wel degelijk voelbaar. De vrijheid werd danig beperkt en op elk moment konden soldaten binnenvallen voor huiszoekingen of voor het vorderen van voedsel of een voertuig.

Ook de vliegtuigen en bombardementen van de geallieerden verstoorden het normale leven op het eiland. Een boerenzoon weet nog goed hoe zijn vader ermee worstelde.

Squadron geallieerde vliegtuigen

Squadron geallieerde vliegtuigen

Eierlandse Polder

0% played

ontdek een van de andere routes

ROUTE

rond de vuurtoren

in de polder

duinen en slufter

rond de koog

in de dennen

rond den hoorn

rond den burg

rond oudeschild

rond de waal en oosterend

arrow
arrow