rond de koog
Als enige dorp op het eiland ligt De Koog vlak achter het strand en duinen. Het is daarom ook een geliefd vakantiedorp. Voor de oorlog was De Koog al in trek bij badgasten. Het leverde de bewoners een aardige inkomstenbron op. Met het uitbreken van de oorlog in 1940 kwam daar een abrupt eind aan.
Het strand werd “sperrgebiet”, hotels en pensions werden door de bezetter gevorderd en hotel Juliana werd zelfs helemaal gesloopt. Waarom? Dat, en andere verhalen, hoor je in de route “Rond de Koog”.
Aan de Ruijslaan
53°05’53.9″N 4°45’36.1″E
In De Koog lagen twee bunkercomplexen. Tot in de jaren ’80 waren er van deze complexen nog betonnen bouwwerken te zien. Verschillende van deze bunkers hebben zelfs nog dienstgedaan als strandtent. Dat is nu echt verleden tijd.
De bunkers hoog op de duinen werden door de Georgiërs tijdens hun opstand ingenomen. Van daaruit hadden ze een uitstekend overzicht over Texel. Een Russische soldaat gaat er weer eens kijken.
Reddingboot Joan Hodshon
53°04’23.8″N 4°46’16.0″E
De beroemdste boot van Texel is ongetwijfeld de reddingboot Joan Hodshon. Met deze boot voeren 9 Texelaars, 4 Georgiërs en een onderduiker tijdens de oorlog richting Engeland. Doel was om hulp te vragen bij de strijd van de Georgiërs tegen de Duitsers op Texel.
Ver na de oorlog keerde de boot weer terug op Texel en heeft nog enkele jaren dienstgedaan als reddingboot. Daarna is de boot opgenomen in de collectie van museum Flora. Schipper Jan Bakker kijkt met heimwee terug.
Huis van Ad Blok van der Velden
53°05’45.5″N 4°45’49.7″E
Alle mannen in de ouderdom van 17 tot 35 jaar werden in november 1944 opgeroepen. Ze werden gedwongen te gaan werken aan de Westwall. Dat was een verdedigingslinie die de Duitsers aanlegden in het oosten van Nederland.
Ook kunstschilder Ad Blok van der Velden was één van deze mannen, die op Texel de naam ‘Assengangers’ kregen. Hij vertelt over zijn tijd in Assen.
Hotel Juliana
53°06’02.6″N 4°45’37.6″E
De trotse eigenaars van badhotel Juliana werden in de oorlog onaangenaam verrast. Ze werden door de Duitse legerleiding gedwongen het hele hotel tot de grond toe af te breken.
Er volgde wel een financiële compensatie, maar over het hoe en waarom vertelt de kleindochter van de eigenaar.